PUINTIKONEISTO

 pk

Etukelalla tasaista tehokkuutta

Etupuintikela mahdollistaa koneen tehokkuuden kasvattamisen ilman, että koneistoa levennetään. Olosuhteista riippuen etukelalla varustettu C12-malli on yli 20% yksikelapuimuria tehokkaampi. Etupuintikela tasoittaa merkittävästi pääkelalle menevää materiaalia mahdollistaen tehokkaamman irtipuinnin itse pääkelalla. Parhaissa olosuhteissa jopa 40% irtipuinnista tapahtuu etukelalla. Tasaisempi puintitapahtuma ehkäisee merkittävästi jyvien rikkoutumista.

Comian etukelan varstasiltarakenne on patentoitu. Erikoiseksi sen tekee se, että etuvarstasillan voit säätää erikseen. Säätö tapahtuu kätevästi sähkömoottorilla ohjaamosta. Etukelan alle on sijoitettu yhtä tarkasti puiva varstasilta kuin pääpuintikelalla, takaamaan parhaan tuloksen.

Vankkarakenteinen Comia-sarjan Heavy Duty -puintikela takaa vakaan pyörimisen haastavimmissakin olosuhteissa. 8-varstainen kela on halkaisijaltaan 500 mm leveä. Puintikoneistoleveys on C6 ja C8 -malleissa 1110 mm ja 1330 mm C10 ja C12-malleissa. Puintikelan välilaipat ovat valurautaa. Ominaisuus, jota et löydä muilta valmistajilta. Kyseessä on nimensä mukainen HD-kela. C10 ja C12 -malleissa on jopa lisätty laipat varstarautoihin rautojen taakse. Tämä ominaisuus poistaa mahdollisuuden, että kela olisi joskus epätasapainossa, kun koneiston käynnistää uudelleen puinnin jälkeen.

Varstasiltoja on olemassa kahta eri mallia. Viljanpuimiseen on olemassa oma ohutlankainen tarkasti irtipuiva silta. Universal-varstasiltamalli vahvoine varstalankoineen on tarkoitettu maissin, soijan ja auringonkukan puintiin.

 

Viettopinnat

Comia-sarjassa viettopinnat voidaan kätevästi irroittaa puhdistusta varten. Ominaisuus, joka on vuosikaudet ollut Sampo-puimurin vakiovarusteita. C6 ja C8 –malleissa viettopinnat ovat teräslevyä, jotka on sinkitysmenetelmällä päällystetty.

Comia C10 ja C12 -malleissa viettopinnat on valmistettu kestävästä ruostumattomasta teräksestä. Ruostumaton pinta on myös liukas, johon ei lika tartu. Puhdistusta varten puimurissa kulkee mukana erikoistyökalu, jonka avulla saat irrotettua pinnat kätevästi pelto-olosuhteissa.

 

Lietso ja seulasto

Halkaisijaltaan suuri lietso puhaltaa tehokkaasti seulahuoneelle. Lietson nopeutta säädät kätevästi ohjaamosta käsin. Lietso on varustettu myös kätevällä by-pass -luukulla, jonka voi avata, jos haluaa vähemmän puhallusta, esimerkiksi puidessa heinänsiementä.

 

Seulasto

Ruumenseulana on nykyaikainen nokkalamelliseula. RV2–nokkalamelliseulan joka toinen käännetty lamelli estää tehokkaasti mahdollisen oljenpätkän pääsyn viljasäiliöön.

Siemenseulana on tiheälamelliseula RV3. Kumpaakin seulamallia, RV2 ja RV3, voidaan pitää yli 30% enemmän auki kuin tavallista seulaa, ilman että säiliöön tulee roskaista viljaa.

Seulat ovat molemmat erikseen säädettävät. Seulaston jatke on kiinteä C6 ja C8 –malleissa. C10 ja C12 –malleissa jatke on säädettävä.

 

 

 

 

 

Rajaisten irtipuintia

C6 ja C8 –malleissa rajaiskierto on vasemmalla puolella ratkaistu kierrättämällä rajaiset omana kiertonaan. Kun rajaiset kiertävät oman kiertonsa ja ne puidaan tehokkaan erillisen jälkipuintilaitteen läpi, puintikela ei rasitu turhaan.

C10 ja C12 –malleissa rajaisia ei viedä puintikelalle, vaan ne puidaan jälkipuintlaitteen läpi ja tuodaan hellävaraisesti takasin koneistoon melkein varstasillan alle. Perinteisen ruuvin sijaan rajaiset kuljetetaan lappuelevaattorilla jälkipuintilaitteelle. Tällä ominaisuudella viettopinta kykenee tuomaan jälkipuidun materiaalin hallitusti seulastolle sotkematta lietson ilmavirtaa.

 

CSP–pöyhinkela

Puitaessa kosteissa olosuhteissa tai jos korsi ei ole vielä tuleentunut, vaaditaan puimurin kohlimilta merkittäviä tehoja. Sampo-Rosenlewin CSP (Cylinder Separation) –pöyhinkela kohlimien päällä on suunniteltu lisäämään kohlimien erottelukykyä.

Pöyhinkelan tehokkuutta voidaan säätää eri lajikkeiden mukaan. Perussäädöillä puidaan yleisimmät viljalajikkeet, mutta esimerkiksi öljykasveja puidessa voi olla hyvä säätää pöyhinkelan piikkien kulmaa. Kulman säädön voi tehdä puimurin oikealta puolelta, sivusuojan alta.

Pohjoiseurooppalaisissa puintiolosuhteissa CSP-pöyhinkelalla saavutetaan noin 20 % tehonlisäys kohlimilla. CSP-pöyhinkela on lisävaruste kaikissa Comia–malleissa.

 

 

 

Kohlimet

Sampo-Rosenlew –puimurit ovat tunnettuja erinomaisista ominaisuuksistaan Pohjoiseuroopan kosteammissa olosuhteissa.

Näissä olosuhteissa puimurin todellisen tehon määrittelevät lähes aina kohlimet. Comiassa irroitettavat kohliten pohjat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Comian C6 ja C8 -mallit kuuluvat nelikohlin-luokkaan. Myös isommat Comia C10 ja C12 –mallit kuuluvat viisikohlin-kokoluokkaan. Tunnettua on kuitenkin, että yksi kohlinpari nostaa kohlintehoa. Tästä syystä Comia C6 ja C8 -mallit on varustettu viidellä kohlimella. Comia C10 ja C12 –mallit on varustettu kuudella kohlimella.

 

Olkisilppurit

Comia -sarja käyttää tunnettuja Rekord-silppureita. Puidessa leveällä leikkuupöydällä olkimassa on valtava. Kun oljet silputaan, on tärkeää, että olkisilppu saadaan levitettyä tasaisesti ja mahdollisimman pienenä takaisin peltoon. On viljelymenetelmäsi mikä tahansa, tasainen ja hieno olkimassa on aina eduksi.

Comia C6 ja C8 –mallien vakiovarusteena on tehokas 3000 k/min pyörivä silppuri. Valinnaisvarusteena voit valikoida kahdesta suurtehosilppurimallista. Kummatkin mallit pyörivät 3800 k/min nopeudella. Toinen näistä silppurimalleista on ns. läppämalli. Olkikuvussa olevalla läpällä ohjaat oljet pitkänä joko silppuriin tai maahan.

Comia C10 ja C12 –mallit on varustettu suurtehosillppureilla. Suuri roottorin halkaisija ja 3800 kierroksen nopeus tekevät olkimassasta helposti silppua. Jos otat oljen talteen ja haluat kytkeä silppurin pois päältä, on toimenpide todella helppo. Käännät vain kahvasta ja ohjainpelti kääntyy silppurin eteen. Samalla estetään, kytkimen avulla, ettei silppuri jää pyörimään ja kuluttamaan polttoainetta.

 

TAKAISIN PÄÄSIVULLE

ALKUUN