SAMPO ROSENLEW HR46x

HR46

HR46x on ensiharvennuksen ykköskone. Edeltäjäänsä HR46:ta vieläkin tehokkaampi harvesteri on varustettu nyt suuremmalla, 140cc työpumpulla ja tehokkaammalla Acgo Power 49 AWF-moottorilla. Nämä muutokset lisäävät tehokkuutta ja samalla pienentävät kulutusta, joka näkyy suoraan yrittäjälle harvennuksen kannattavuuden nousuna.

Jotta liikkuminen puulta toiselle tapahtuisi mahdollisimman ripeästi kierroksia nostamatta on voimansiirto täyshydrostaattinen. Moninopeusmoottoreiden vaihteensiirto tapahtuu sähköisesti ja haluttaessa vielä automaattisesti. Ajoautomatiikalta voidaan valita myös ajotila, joka nostaa lopuksi dieselin kierrokset täysille mahdollistaen automaattisesti maksimisiirtonopeuden.

Sampo-Rosenlew harvesterien hytti on aina sijainnut eri rungossa kuin moottori, joten miellyttävä ja hiljainen työympäristö on tuttu kaikille Sampo-Rosenlew harvesterien kuljettajille. Kun tähän lisätään vielä aiemmin mainitut muutokset, kierrosluvun lasku ja vaihdekepin poistuminen hytistä sekä lukuisat muut tähän malliin tehdyt muutokset, on HR46x:n hytti kerrassaan hämmästyttävän hiljainen.

KATSO VIDEO!

 

 

Runko

Harvennusharvesterin työpaikka on nuori metsä. Se kasvatetaan melko tiheänä, jolloin puuntuotto voidaan maksimoida. Laadukas harvennustyö edellyttää, että kone on kooltaan pienehkö ja kääntyy pienessä tilassa. Koneen on myös oltava melko kevyt. HR46x on juuri tällainen. Entisestään parantunut laatutyötä oleva runko on kevyt mutta luja. Ainutlaatuisen ketteryyden takaavat koneen kapeus ja keskinivelen suuri 50 asteen kääntökulma. Kääntöympyrän ulompi säde on 402 cm. Rengasleveys voidaan valita välillä 500-650 mm.

 

 

Ajovoimansiirto

 
Voimansiirto on täyshydrostaattinen. Järjestelmässä ei ole lainkaan vaurioalttiita, mekaanisia akselistoja tai pyörästöjä. Moninopeuksisten radiaalimäntämoottoreiden vaihteensiirto tapahtuu sähköisesti. Sampo Hydraulics ajomoottoreiden momentti on korkea heti liikkeelle lähdettäessä. Harvennusmetsään ei jää jälkiä koska pyörät pyörivät aina tasaisesti ilman ruopimista eikä kääntyminenkään vaurioita maapohjaa koska telipyörästöä ei ole.

 

Hytti

 
Sampo-Rosenlew Oy:n omaa valmistetta olevassa tilavassa ja hiljaisessa ohjaamossa työ käy tehokkaasti. Myös puiden latvoihin on hyvä näkyvyys, mikä on harvennushakkuussa oikean puuvalinnan edellytys. Viranomaisstandardit täyttävän hytin muotoilu helpottaa liikkumista tiheässä harvennusmetsässä vahingoittamatta jäävää puustoa. Hytin sisältä löytyy monia työtä helpottavia ja viihtyvyyttä lisääviä yksityiskohtia.

 

Nosturi

 
HR46x –harvesterin 7,1 metriä pitkän liikeratanosturin reilu, 55 kNm nostomomentti takaa sujuvan työn. Samalla nosturin käyttö on hyvin joustavaa myös tiheässä puustossa. Sivukallistus, joka voidaan kytkeä myös automatiikalle, auttaa poimimaan juuri oikeat puut sekä helpottaa rinteessä ja epätasaisessa maastossa työskentelyä. Nosturin matala rakenne lisää koneen sivuttaisvakautta ja parantaa näkyvyyttä työstettäviin puihin kuten myös pystykiinnitys, jonka avulla nosturin tyvi on saatu mahdollisimman lähelle kuljettajaa.

 

Hakkuupää

 

Käytämme vain tunnettujen valmistajien laadukkaita hakkuupäitä. Päämerkit ovat Kesla ja Keto. Harvennuksessa tulee hakkuupään olla pienikokoinen ja muotoiltu siten että se on helppo viedä tiheässä metsässä kaadettavalle puulle vaurioittamatta jäävää puustoa. Hakkuupää ja sen varusteet valitaan käyttötarpeen mukaan. Esimerkiksi energiapuun tekoon on olemassa pelkästään siihen tarkoitettuja laitteita tai vakiohakkuupään erilaisia sovelluksia.

 

Moottori

 
Sampo-Rosenlew käyttää Agco Power –yhtiön vuosikymmenien kokemuksella Nokian Linnavuoressa valmistamia moottoreita. HR46x:n voimanlähteenä on TIER 4 final –vaiheen yhteispaineruiskutuksella ja SCR-tekniikalla varustettu Acgo Power 49 AWF –dieselmoottori. Vähäpäästöisen moottorin alhainen polttoaineen kulutus ja pitkät huoltovälit takaavat että käyttökulut pysyvät kurissa. Teho on 124kW ja vääntömomentti on korkea juuri sillä kierroslukualueella, jolla eniten toimitaan. Kestäväksi tiedetyissä moottoreissa on hiljainen käyntiääni. engine

 

Mittalaite

 
Puun mittauksesta ja hakkuupään ohjauksesta vastaa mittalaite. Koska asiakkaiden tarpeet vaihtelevat voidaan käyttämämme Motomit tai Technion –mittalaiteet varustaa eritasoisilla ohjelmistoilla. Jos tarvitaan toimintoja, jotka edellyttävät PC-tasoista tehoa, kytketään tietokone varsinaisen mittalaitteen rinnalle. Näin ei mahdollinen PC:n häiriö estä koneen käyttöä. Mittalaitteen mukana ovat saatavissa kaikki tarpeelliset toiminnot kuten:

· Runkojen katkonnan optimointi

· Hakkuupään ohjaus, valvonta ja vikadiagnostiikka

· Työajan seuranta

· Langaton tuotantotietojen siirto
 

 

 

 

TEKNINEN ERITTELY/TEKNISK SPECIFICATION/TECHNICAL SPECIFICATION   
SAMPO ROSENLEW HR46x HARVESTERI    
     
Paino/Vikt/Weight Työpaino/Arbetsvikt/Weight at work 8, 000-9, 500 kg
  Pituus/Längd/Length  4900 mm
  Leveys/Bredd/Width 2100-2400 mm
  Akseliväli/Axelavstånd/Wheelbase 2735 mm
  Maavara/Ground clearance/Frigång 670 mm
  Korkeus/Höjd/Height 3200 mm
Moottori/Motor/Engine Agco Power 49 AWF, 124 kW @ 2100 rpm
  Polttoainesäiliö/Bränsletank/Fuel tank 180 l
Ajo/Transmission Tyyppi/Typ/Type Hydrostaattinen/Hydrostatisk/Hydrostatic
  Kääntösäde/Vändradius/Turning radius 4020 mm
  Kääntökulma/Styrvinkel/Steering angle 50°
  Nopeus/Hasdtighet/Speed 0-13 km/h
  Vetovoima/Dragkraft/Traction force 90 kNm
Pyörät/Hjul/Wheels Edessä ja takana/Fram och bak/Front and rear 500/70-28, 540/65-28, 650/60-26.5
Työhydrauliikka/Hydraulik/Hydraulics Pumppu/Pump Rexroth A10V0 140cc/ 294 l/min/2100 rpm
  Öljysäiliö/Oljetank/Hydraulic oil tank 130 l
  Käyttöpaine/Arbetstryck/Working pressure 230 bar
Sähkö/El/Electrics Akkukapasiteetti/Batterier/Batteries 24 V, 2 x 145 Ah
  Laturi/Generator/Charging generator 100 A
Nosturi/Kran/Crane Ulottuvuus/Räckvidd/Reach 7,1 m
  Nostomom. Brutto/Lyftmom. Brutto/Lifting torque, gross 55 kNm
  Kääntömomentti./Vridmoment/Turning torque 17 kNm
Hakkuupää/Aggregat/Head   Keto 51 Eco Supreme
    Kesla 18RH-II
     
Max.karsintalpm./Max kvistningsdiameter/Max. delimbing diameter n. 320 mm
Mittalaite/Dator/computer   Motomit/Technion
Jarrut/Bromsar/Brakes Tyyppi/Typ/Type Monilevyjarrut
    Lamellbromsar
    Multi-disk brakes
Hytti/Hytt/Cabin   Quiet safety cab
  Standardit/standarder/Standards (FOPS, ROPS, OPS)
  Ikkunat/Fönstrar/Windows 12 mm polycarbonate

 

 

 

HR46x Harvesteri Mitat    
       
Pituus mm   4900
Korkeus mm    3200
Leveys mm   2100 - 2400
Pituus puomilla mm   8760
E Akseliväli   2735
Maavara mm   670
G Kääntöympyrän ulompi säde mm   4020
H Kääntökulma °    50°

 

Miksi valita Sampo-ROsenlew?

 

HARVENNUSHAKKUUSTA

Kun metsää käsitellään, on yleensä tavoitteena puun tuotannon maksimointi, määrällisesti ja laadullisesti. Tähän tähtäävät myös kaikki hakkuut. Ne jaetaan kahteen pääryhmään.

 1. Kasvatushakkuut, joihin kuuluu myös harvennus.
 2. Uudistamishakkuut, joilla tavoitellaan uuden metsikön aikaan saamista vanhan tilalle.

Harvennushakkuun tarkoitus on maapohjan puuntuottokyvyn ja kasvun keskittäminen haluttuihin puuyksilöihin. Tavoitteena on yleensä kasvattaa suurikokoisia, teknisesti hyvälaatuisia puuyksilöitä. Metsikön koko pinta-ala pyritään jättämään täysitiheän, terveen puuston käyttöön.

Harvennushakkuun tarkoitus on maapohjan puuntuottokyvyn ja kasvun keskittäminen haluttuihin puuyksilöihin. Tavoitteena on yleensä kasvattaa suurikokoisia, teknisesti hyvälaatuisia puuyksilöitä. Metsikön koko pinta-ala pyritään jättämään täysitiheän, terveen puuston käyttöön.

Hakkuussa käytettävän konekaluston tulee olla teknisesti soveliasta hakkuun tavoitetta silmällä pitäen. Tästä seuraa se että harvennushakkuissa, kun täysitiheää, kasvavaa puustoa varjellaan, täytyy koneiden olla pienehköjä, ketteriä ja muutenkin soveliaita liikkumaan puuston seassa sitä vahingoittamatta. Myöskään koneiden liikkuminen ei saa vaatia paljon tilaa koska se pyritään käyttämään puun tuottamiseen.

Edellä olevasta seuraa että Sampo-Rosenlew harvennuskoneet ovat usein toimivin vaihtoehto harvennushakkuseen.

why

Sampo Rosenlew HR46x

HARVENNUSHAKKUUN TALOUS

Harvennushakkuussa, kuten kaikissa muissakin puun tuottamisen vaiheissa, pyritään kustannukset minimoimaan. Tämä ei saa kuitenkaan heikentää tehtävien toimenpiteiden vaikutusta eli niiden tehokkuutta ja laatua.

Koneellisen hakkuun kustannukset voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään.

 1. Pääomakulut, jotka riippuvat kaluston hankintahinnasta.
 2. Henkilöstökulut, joihin kuuluvat työpalkat sivukuluineen.
 3. Muut juoksevat kulut, kuten koneiden poltto- ja voiteluaineiden sekä huollon kulut, siirrot, vakuutukset ym sekalaiset kulut.

Pääomakuluihin voidaan vaikuttaa valitsemalla toimivista konevaihtoehdoista edullisin. Henkilöstökuluihin ei voida paljonkaan vaikuttaa teknisillä ratkaisuilla. Muihin kuluihin voidaan vaikuttaa valitsemalla toimivista konevaihtoehdoista taloudellisin.

Koska Sampo-Rosenlewin harvennushakkuukoneet ovat luotettavia, hinnaltaan erittäin kilpailukykyisiä ja ”polttoainepihejä”, ovat ne paras vaihtoehto harvennushakkuuseen.

 

HAKKUU-URAMENETELMÄ

Hakkuu-uramenetelmä tarkoittaa lyhyesti ilmaistuna sitä että harvenushakkuussa kuormatraktorin käyttämien, puun poiskuljettamiseen tarkoitettujen urien lisäksi avataan niiden väliin ns. hakkuu-uria, joilla vain hakkuukone liikkuu harvennushakkuuta tehden. Kaadettu puutavara siirretään hakkuun yhteydessä kuormatraktorin nosturin ulottuville.

 

 

Menetelmä edellyttää että hakkuukone on soveltuva käytettäväksi hakkuu-uralla. Käyttökelpoisuutta parantavia ominaisuuksia ovat esimerkiksi pienehkö koko, nelipyöräisyys ja hyvä kääntyvyys.

Useiden tutkimusten mukaan hakkuu-uramenetelmällä saavutetaan harvennushakkuussa kiistattomia hyötyjä.

hakkuu-ura

Sampo Hakkuu-uralla

 • Hakkuu voidaan tehdä pienikokoisella, edullisella koneella, jolloin pääomakulut kutistuvat.
 • Ajourat voidaan tehdä riittävän kauas toisistaan, jolloin urien määrä vähenee ja enemmän maapohjaa jää puun kasvulle. Metsän absoluuttinen puuntuotanto lisääntyy.
 • Hakattua puutavaraa tulee enemmän ajourametriä kohden, koska urametrejä on hehtaarilla vähemmän. Kuormaus nopeutuu ja lähikuljetus tehostuu.
 • Puiden valinta tehostuu, koska hakkuukone on aina melko lähellä poistettavia puita. Voidaan jättää aina parhaat puut kasvamaan.
 • Pienikokoisen harvesterin nosturi ja hakkuupää eivät vaadi paljon liikkumatilaa. Puuvalinta helpottuu edelleen.
 • Koska ajourien välinen etäisyys ei ole kaavamainen vaan sitä on helppo säätää, voidaan ajourat viedä parhaisiin paikkoihin. Näin on helpompi väistellä pehmeikköjä ym ongelmakohtia. Lähikuljetus tehostuu, painumisongelmat ja maastovauriot vähentyvät jne.
 • Koska pienellä harvesterilla on helppo hakea puita kauempaakin, ei ajourien tarvitse noudatella kuvion rajoja kovin tarkoin. Pussinperät jäävät pois, ajouraverkosto selkeytyy ja lähikuljetus tehostuu.
 • Puusto jää tasaisemmaksi koska ajouran varressa olevaa puustoa ei tarvitse harventaa ylen määrin tilan tekemiseksi koneen nosturille ja hakkuupäälle.
 • Koska hakkuussa käytetyn konekaluston pääoma- ja käyttökustannukset ovat järkevässä suhteessa hakkuukertymään ja siitä koituvaan urakointimaksuun, on yrittäjän/kuljettajan motivaatio hyvän laadun tekemiseen korkealla.
 • Koska hakkuu-uramenetelmässä käytettävä kalusto ei yleensä sovi päätehakkuuseen, voi yrittäjä/kuljettaja paremmin paneutua harvennushakkuun kysymyksiin. Tällöin harvennushakkuun laatu parantuu ja puuston arvokasvu todennäköisesti lisääntyy.

Sampo-Rosenlew metsäkoneet on suunniteltu siten että ne soveltuvat harvenushakkuseen myös hakkuu-uramenetelmää käytettäessä.

Lisää tietoa löytyy tästä linkistä

 

 Katso video hakkuu-uramenetelmästä:

 

 

 

HR46x


HR46x


 

HR46x

 

HR46x

 

HR46x

 

HR46x

 

HR46

Metsäkoneiden esitteet

 (Klikkaa linkkiä hiiren oikealla näppäimellä ja valitse tallenna kohde levylle)

 

Leikkuupuimurit        

HR46 harvesteri

HR46x on ensiharvennuksen ykköskone. Edeltäjäänsä HR46:ta vieläkin tehokkaampi harvesteri on varustettu nyt suuremmalla, 140cc työpumpulla ja tehokkaammalla Acgo Power 49 AWF-moottorilla. Nämä muutokset lisäävät tehokkuutta ja samalla pienentävät kulutusta, joka näkyy suoraan yrittäjälle harvennuksen kannattavuuden nousuna.

 
HR46x HARVESTERI / FI (pdf)
HR46x SKÖRDARE / SE (pdf)
HR46x HArvester / EN (pdf)
HR46x HArvester / DE (pdf)
ХАРВЕСТЕР HR46x / RU (pdf)
ABATTEUSE HR46x / FR (pdf)
HR46x PROCESADORA / ES (pdf)
HARVESTOR HR46x / CZ (pdf)

 

fr28        

Fr28 kuormatraktori

Sampo-Rosenlew on vastannut asiakaskunnan kysyntään suunnittelemalla harvennuksille sopivan kuormatraktorin FR28. Tämä 10 tonnin kuormankantava ajokone on suunniteltu toimimaan yhtiön harvestereita täydentävänä yksikkönä.

 

Fr28 Kuormatraktori / FI (pdf)
FR28 SKOTARE / SE (pdf)
Fr28 Forwarder / EN (pdf)
Fr28 Forwarder / DE (pdf)
ФОРВАРДЕР FR28 / RU (pdf)
PORTEUR FR28 / FR (pdf)
FR28 AUTOCARGADOR / ES (pdf)
FR28 VyVážecí tRaktoR / CZ (pdf)