Metsäkoneiden historiaa

Sampo-Rosenlew aloitti harvestereiden sarjatuotannon jo vuonna 1997. Tuolloin lähdettiin liikkeelle erityisesti ensiharvennuksiin suunnitellulla SR1046-harvesterimallilla. Jo seuraavana vuonna 1998 tuotiin markkinoille tehokkaampi ja vahvempi 1046X-malli. 1046X:llä mentiin kymmenen vuotta, kun taas moottoriuudistuksen myötä harvesterin voimaa ja tehokkuutta kasvatettiin. Vuonna 2008 julkistettu 1046pro nosti harvesterin tuottavuutta kymmenisen prosenttia. Vuonna 2013 Sampo Rosenlew harvesteri koki täydellisen muodonmuutoksen. Tuolloin esitelty HR46-malli poikkesi merkittävästi sekä ulkonäöllisesti että tekniikaltaan edeltäjistään. Puimurin kanssa yhteisten osien käytöstä luovuttiin ja voimansiirrossa ryhdyttiin käyttämään pelkästään konsernin omia BlackBruin-hydraulimoottoreita. Tehon ja työpumpun suurenemisen ansiosta koneen tuottavuus kasvoi jälleen 10%.

Vuonna 2016 tuotantoon tullut, tehokkaammalla moottorilla ja työpumpulla varustettu HR46x kasvattaa edelleen koneen tuottavuutta lisäämättä polttoaineen kulutusta. Harvennuksille suunnitellun pienen ja ketterän Sampo Rosenlew-harvesterin paino ja ulkoiset mitat ovat pysyneet samana vuodesta 1998 lähtien vaikka koneen tuottavuus on samana aikana kasvanut lähes 50%.

Vuonna 2015 Sampo Rosenlew-tuoteperhe täydentyi FR28-kuormatraktorilla. Sampo Rosenlew FR28 on suunniteltu toimimaan harvennuksilla tehokkaana työparina Sampo Rosenlew-harvesterille. Sampo Rosenlew FR28-kuormatraktorin sarjatuotanto alkoi 2016.

Sampo-Rosenlew metsäkoneet ovat alusta alkaen omaa suunnittelua. Johtavana ajatuksena on ollut tarjota asiakkaille juuri heidän käyttötarkoituksiinsa suunnitellut  korkealaatuiset tuotteet, joiden ominaisuudet ja kustannusrakenne mahdollistavat tuloksekkaan korjuutyön harvennushakkuilla. Sampo Rosenlew-metsäkoneita on valmistettu yli 500 kappaletta.

 

 

Sampo Rosenlew –metsäkoneiden tarina

Sampo-Rosenlew Oy:n perustaja, teollisuusneuvos Timo Prihti on maatalon poikia. 1940-luvulla syntyneiden kohdalla se tarkoittaa että pienestä pitäen on töitä totuttu tekemään paitsi pelloilla, myös metsässä. Siellä nuori mies oppi että myös metsää tulee hoitaa – ja hoitaa hyvin.

Kun Timo Prihti 1990-luvun alussa päätti jatkaa Rosenlewin konepajateollisuuden pitkiä perinteitä perustamalla Sampo-Rosenlew Oy:n, oli tarvetta uusille tuotteille. Kun Prihti samalla oli huomannut että nuorten metsien hoidon taso oli heikentynyt metsurien kadotessa ja sopivien koneiden puuttuessa, kypsyi päätös aloittaa harvennukseen tarkoitettujen erikoiskoneiden valmistus.

Teollisuusneuvos Prihti voi nyt tyytyväisenä todeta että päätös oli oikea. Sampo-Rosenlew Oy:n valmistamilla koneilla harvennetaan joka päivä satoja hehtaareita metsää, joka hoidettuna tuottaa laadukasta puuta meidän kaikkien iloksi ja tulevien sukupolvien tarpeisiin.