19.11.2021

Haapovaaran tilalla Itä-Suomessa arvostetaan kotimaista laatua

Joensuun Haapovaarassa sijaitsee kananmunien tuotantotila, joka on ollut Vatasen suvun hallussa jo vuodesta 1949 asti. Nykyään Mika Vatasen maatilalla elää yli 12 000 lattiakanaa, minkä lisäksi tilalla viljellään viljaa 170 hehtaarin kokoisella peltoalueella.

“Haapovaaran tila on rintamamiestila, jonne isovanhempani tulivat jo vuonna 1949. 2000-luvulla vastuu tilasta siirtyi minulle ja vaimolleni, mistä lähtien olemme kehittäneet voimakkaasti tilan toimintaa. Nykyään tuotantomme on kuusinkertaista”, kertoo tilan omistaja Mika Vatanen.

Päivystyspalvelu ja varaosien hyvä saatavuus tuovat turvaa yllättäviin tilanteisiin

Kananmunien tuotannon ohella tilalla viljellään ahkerasti ohraa, vehnää ja kauraa. Pääsääntöisesti vilja menee ruoaksi tilan omille kanoille. Maatilan arjen pyörittämisessä henkilökuntaa auttavat laadukkaat kotimaiset työkoneet, jotka ovat osoittautuneet välttämättömiksi tilan pitkän historian aikana.

“Teemme Valtran koneilla yleistöitä, minkä lisäksi konekantaamme kuuluu myös pari vuotta vanha Sampo Rosenlewin puimuri. Meidän tilallamme on ollut Sampo Rosenlewin koneita 1960-luvulta asti. Sampon tuotteet ovat kotimaisia, minkä ansiosta varaosien saatavuus ja huoltopalvelu ovat erinomaisella tasolla”, kertoo Vatanen.

Haapovaaran tilan pitkän historian aikana peltopinta-ala on kasvanut merkittävästi, minkä lisäksi myös sääolosuhteet ovat muuttuneet entistä epävakaammiksi. Vatasen mukaan tilalla tarvitaan toiminta- ja huoltovarmoja koneita vuodenajasta riippumatta. Kotimaiset tuotteet turvaavat maatilan toimintaa, sillä Sampon puimureiden ansiosta sato saadaan talteen tilanteesta riippumatta.

“Sampon kotimaisuus merkitsee meille todella paljon, sillä se on suomalaisiin olosuhteisiin tehty kone. Päivystyspalvelu sekä varaosien saatavuus jopa yöaikaan auttaa meitä todella paljon. Kerran meillä hajosi kone torstai-iltana, mutta Sampon päivystyspalvelun ansiosta saimme puimurin kuntoon jopa seuraavaksi aamuksi. Emme missään nimessä halua hukata vähäisiä poutapäiviä varaosien etsintään”, Vatanen kuvailee.

Kotimaisilla työkoneilla on ensiluokkainen jälleenmyyntiarvo

Haapovaaran tilalla Itä-Suomessa Sampon puimureita käytetään säällä kuin säällä, minkä vuoksi koneiden helppo puhdistettavuus on ensisijaisen tärkeää. Vatanen on myös kiitollinen Sampo Rosenlewin pitkäjänteisestä kehitystyöstä, mikä on mahdollistanut koneisiin entistä paremman puintitehon sekä ergonomian.

“Sampon puimureiden puhdistaminen erittäin helppoa, sillä saamme kaikki tarvittavat osat ainoastaan muutamassa minuutissa pesuun. Erityisesti märkinä syksyinä koneiden helppo puhdistaminen on ollut meille tärkeä kriteeri. Vuosien varrella Sampo Rosenlew on kehittänyt merkittävästi myös koneiden puintitehoa ja ergonomiaa. Oman kokemukseni mukaan koneiden jälleenmyyntiarvo on erinomainen, sillä suomalaiset luottavat Sampon laatuun”, kiittelee Vatanen.

keyboard_backspace Takaisin