3.11.2020

Katso mitä mieltä Tuomaalan Maamiesseura oli uusista puimureistaan

Suomalainen ruuantuotanto turvataan Sampo-Rosenlewin puimureilla.

Tuomaalan kylän Maamiesseuran leikkuupuimureita käyttää useampi kuljettaja. Comia-sarjan puimurit keräävät kehuja luotettavuudesta ja helposta puhdistettavuudesta. Lisäksi Comia C10 mallin ohjaamo ilahduttaa.

Kokemäen Tuomaalan kylän Maamiesseuran historia ulottuu sotien jälkeiseen aikaan. Silloin on ollut luontevaa aloittaa tekemään koneyhteistyötä, kun kaikessa on ollut niukkuutta.

Se yhteistyö jatkuu tänäkin päivänä.

– Koneyhteistyön avulla saamme uusia, tehokkaita koneita käyttöömme, sanoo Tuomaalan Maamiesseura ry:n puheenjohtaja Marko Rautava.

Rautava on viljan ja sokerijuurikkaan viljelijä. Maamiesseuran hallituksen jäsen Petri Suutari pitää Tuomaalan kylässä kasviviljelytilaa.

Suutari kokee, että suomalainen ruuantuotanto on tärkeää huoltovarmuuden kannalta. Lisäksi maanviljely on hänelle mielekäs ammatti, sillä oman käden jäljen näkee jatkuvasti.

– Maanviljely on uuden oppimista. Koneet kehittyvät, viljelytavat muuttuvat. Mutta kun se kasvi kasvaa, näkee tuloksen, Suutari kertoo.

Maamiesseuran leikkuupuimureilla on monta kuskia

Tuomaalan Maamiesseuralla on käytössään kaikenlaista kalustoa: jyriä, niittokone, sokerijuurikkaan kylvökone, lannanlevitysvaunu, klapikone, lautasmuokkain.

– Ja sitten tietysti suurimpana ovat nämä kaksi leikkuupuimuria, Rautava sanoo.

Puimurit ovat urakointikoneita. Työt tilataan Rautavalta, joka jakaa ne kuskeille. Aamulla katsotaan, mihin suuntaan kukakin lähtee ja millä koneella.

Maamiesseura tekee yhteistyötä paikallisten viljelijöiden kanssa ja viljelijät tekevät yhteistyötä paikallisten elintarvikkeiden jalostajien ja eläintilojen kanssa.

– Eläintiloille menee paljon viljaa esimerkiksi, Suutari sanoo.

Tuomaalan kylässä hyvän sään puintipäivä on sellainen, että aamulla kuivuri on kuivannut erän valmiiksi ja erä vaihdetaan uuteen. Kun päivä selkenee ja viljakasvustot kuivuvat, niin puolen päivän tienoilla lähdetään puimaan.

 – Ja puidaan iltaan saakka, Rautava kertoo.

Sitten kuivuri ladataan uudelleen, ja kierto jatkuu seuraavana päivänä.

Comia C10 hurmaa ohjaamon ominaisuuksilla


Tuomaalan Maamiesseuran leikkuupuimurit ovat jo 80-luvun loppupuolelta lähtien olleet Sampo-Rosenlewiltä. Maamiesseuralla on aina ollut kaksi leikkuupuimuri. Kokemusta on monesta eri mallista.

Viisi vuotta sitten Tuomaalaan hankittiin Comia C8 leikkuupuimurit ja keväällä 2020 ne vaihdettiin Comia C10 malliin.

Kun uusien puimurien ostoa alettiin miettiä, Maamiesseuran viljelijät ajattelivat, että he hankkisivat uudet Comia C8 mallin puimurit viisi vuotta vanhojen tilalle. Heille tarjottiin kuitenkin koeajoon Comian C10 mallia.

– Kokeilun jälkeen päätös C10 hankkimisesta oli helppo tehdä, Rautava sanoo.

Suutari on vaikuttunut Comia C10 mallin ohjaamosta, joka on tuotu vuoden 2020 tasolle.

– Penkki on hyvä, ajokahva on hyvä, kosketusnäyttö on toiminut hienosti. Aika paljon on muuttunut C8 mallista, Suutari lisää.

Sampo-Rosenlew leikkuupuimuri on luotettava ja helppo puhdistaa

Leikkuupuimureiden helppo puhdistaminen on yksi merkittävä syy, miksi Tuomaalan Maamiesseura käyttää Sampo-Rosenlewin puimureita.

Rautava kertoo, että koneyhteistyötä tehtäessä kaluston puhdistettavuus on ensiarvoisen tärkeää.

– Varsinkin tässä meidän ringissä, kun mukana on mukana siemenviljelytiloja, kone täytyy saada helposti puhtaaksi, Rautava lisää.

Suutarin mukaan Sampo-Rosenlewin puimureiden puhdistettavuus on muihin merkkeihin verratessa ylivoimaisesti paras.

Lisäksi molemmat maanviljelijät kehuvat Sampo-Rosenlewin koneiden luotettavuutta.

– Vuosien kokemuksella voin sanoa, että yhtään puintipäivää ei ole jäänyt puimatta konerikon takia, Suutari kertoo.

Myös varaosien nopea saatavuus ja huollon toimiminen ovat syitä, miksi Tuomaalassa puidaan Sampo-Rosenlewin puimureilla. Kaikki on kotimaista ja toimivaa.

– Jos joskus on mennyt joku remmi poikki, niin varaosa on ennen vieressä ennen kuin vanhaa on irrotettu, Rautava naurahtaa.

keyboard_backspace Takaisin