3.2.2021

Katso miten tilan työt hoidetaan kahdella C6:lla

Maanviljelijäperhe luottaa Comia C6 sarjan puimureihin

Pöytyäläisen maatilan isännälle Sampo-Rosenlewin leikkuupuimurit ovat tuttuja pikkupojasta lähtien. Puintipäivien työnjako on selkeä: emäntä pui, isäntä puhdistaa ja huoltaa kaluston. Molemmat nauttivat uusimman puimurin hiljaisuudesta.

Seija Toivonen ja Jaakko Pettinen pitävät maatilaa Yläneellä Pöytyän pitäjässä. He kertovat päätyneensä ruuantuottajiksi luonnollista reittiä pitkin.

– Seija on kotoisin tuosta parin-kolmenkymmenen kilometrin päästä. Vuodesta 1996 olemme pyörittäneet yhdessä tätä minun kotitilaani, Pettinen selventää.

Pariskunnalla on viisi lasta, ja kaikki lapset ovat jollain tavalla mukana tilan hoitamisessa. Tekemistä riittää jokaiselle. Tällä hetkellä heillä on 112 hehtaaria omaa peltoa viljeltävänä sekä lähes saman verran vuokrattua peltoalaa. Myös metsää on 75 hehtaaria.

Vuonna 2003 Toivonen ja Pettinen rakensivat tilalleen kertatäyttöisen lihasikalan. Sikalassa on 550 paikkaa. Merkittävä osa tilalta tulevasta viljasta kuluu possujen ruokintaan.

– Lihasikala nielee ruokaa yhteensä kolme ja puolisataa tuhatta kiloa vuodessa. Siinä on esimerkiksi ohraa ja yli kymmenen hehtaarin alalta tullutta hernettä, isäntä sanoo.

Yhdellä leikkuupuimurilla ajetaan 200 tuntia vuodessa

Maatilalla työpäivän kulku riippuu vuodenajasta.

– Aamulla noustaan ylös puoli kuudelta ja ensin mennään sikalaan.

Puintiaikana työpäivä jatkuu sikalan jälkeen kuivurien luona. Kuivurit lämpenevät hakkeella, jonka valmistuksessa Sampo-Rosenlewin metsäkone on keskeisessä roolissa.

Leikkuupuimureita heillä on kaksi. Molemmat ovat Sampo-Rosenlewin Comia C6 sarjaa. Ensimmäinen niistä hankittiin vuonna 2012 ja toinen keväällä 2020.

Näillä kahdella leikkuupuimurilla Pettisen tilalla puidaan yhteensä noin 200-225 hehtaaria vuosittain. Tästä alasta myyntiin meneviä syysviljoja on noin 30-50 hehtaaria ja kevätvehnää noin 50 hehtaaria.

– Tilamme puimureilla ajetaan noin 200 tuntia vuodessa. Kahdeksan vuotta vanhalla puimurilla on takanaan nyt noin 1600 puintituntia, Pettinen selventää.

Uuden C6 puimurin ohjaamo miellyttää emäntää

Puimurikuskeina toimivat perheen emäntä sekä kaksi vanhinta poikaa. Emäntä kertoo, kuinka hän patisti miestään katsomaan viime maaliskuussa sähköpostista, joko sinne oli tullut AGCO Suomelta tarjous uudesta leikkuupuimurista.

Tarjous löytyi sähköpostista, ja pariskunta pääsi tekemään kauppaa uudesta puimurista.

– Kauppiaan kanssa meni lupsakkaasti, soiteltiin siinä iltaisin. Aina, kun oli jotain kysyttävää, niin vastaus tuli heti.

Emäntä kehuu keväällä hankittua puimuria monesta eri ominaisuudesta, kuten ”järjettömän tehokkaista työvaloista.” Erityisesti häntä on miellyttänyt uuden puimurin tilava ohjaamo, johon mahtuu hyvin silloinkin, kun kaveri tulee kyytiin.

– Lisäksi tämän uuden puimurin viljasäiliö tulee melkein saman tien tyhjäksi, kun aiemmin märempi tavara on tahtonut vähän kestää, Toivonen lisää.

Tilanpitäjät ovat vaikuttuneita uuden puimurin hiljaisuudesta. Emäntä kiittää äänen vaimeutta ohjaamosta käsin, isäntä sen ulkopuolelta.

Sampo-Rosenlewin puimureilla on hyvä kulkukelpoisuus

Kaluston puhdistus- ja huoltotoimet ovat isännän vastuulla. Tilalla on leikkuupuimurien ja metsäkoneen lisäksi seitsemän traktoria, kolme kyntöauraa, äes ja kylvökone.

Pettinen sanoo, että on pikkupojasta lähtien huoltanut ja puhdistanut Sampo-Rosenlewin puimureita.

– Tunnen ne kuin omat taskuni, hän lisää.

Pariskunta kertoo valinneensa Sampo-Rosenlewin puimurit juuri niiden helpon puhdistettavuuden vuoksi. Luukkuja on tarpeeksi, ja kaiken saa puhdistettua nopeasti säiliöitä myöten.

– Lisäksi tärkeä ominaisuus on Sampo-Rosenlewin puimureiden hyvä kulkukelpoisuus, Pettinen sanoo.

Pettisen tilalla on puitu peltoja pehmeissäkin olosuhteissa. Puimuria ei ole jouduttu vetämään ylös yhtään kertaa uppoamisen takia.

Pelloilla on myös jyrkkiä rinteitä ja notkoja, mutta ne eivät ole estäneet Sampo-Rosenlewin puimurien työtä.

– Kyllä kulkee, kun ajaa vaan, ajaa vaan, isäntä sanoo.

keyboard_backspace Takaisin