1.8.2022

Luomutilat luottavat etukelapuimuriin. Comia C12 pui Lapväärtissä luomuviljat.

Roger Björknäs viljelee perheensä ja veljensä perheen kanssa Lapväärtissä, joka on osa Kristiinankaupunkia länsi-rannikolla, ruotsinkielisellä Etelä-Pohjanmaalla. Nämä kaksi luomu tilaa viljelevät yhteensä hieman yli 400 hehtaaria. Rogerin tila keskittyy kasvin viljelyyn, kun veljen tila on pääasiallisesti maitotila.

Maanviljelijäksi synnyttään enemmän tai vähemmän, koska vanhempani olivat myös viljelijöitä. Niin kauan, kun muistan, niin olen aina ollut mukana toiminnassa. Joten aika luonnollinen valinta sanoisin, alkaa viljelijäksi, kertoo Roger.

Tilan pääviljalajike on puhdas luomukaura, jota viljellään reilusti yli 200 hehtaaria. Muita lajikkeita ovat mm. herneet ja härkäpavut, sekä heinänsiemenet.

Parasta tässä hommassa on, kun pääsee keväällä kylvämään ja näkee miten kasvit alkavat kasvaa ja syntyy elämää. Se on kyllä se, mikä saa tätä tekemään. Olla maanviljelijä tänä päivän entistäkin tärkeämpää, kun maailman tilanne on muuttunut paljon viime aikoina. On hienoa, että voi olla mukana tuottamassa ruokaa ja tuottaa puhdasta ruokaa, mikäs on sen parempaa, ajattelee Björknäs.

Tilan puimuri on Comia C12 vuosimalli 2020, jolla Roger on puinut kaksi kautta. Heidän edellisetkin puimurinsa olivat etukela malleja, C12 ja C8. Sampon puimurit ovat olleet tilalla pitkään.

Etukelapuimurit sopivat mielestäni meille todella hyvin, koska niissä on hyvin puintitehoa. Luomuviljassa saattaa olla joskus hieman enemmän rikkaruohoja, niin tässä etukelasta on hyötyä, koska se erottelee jyviä jo aikaisemmin, kertoo Roger.

Sampo -puimureiden puhdistettavuus on vakuuttanut hänet jo pitkään. Varsinkin puhdas kauran viljelyssä, kun kone pitää saada todella puhtaaksi, jos on puinut muita lajikkeita aikaisemmin. Kun koneesta saa helposti vedettyä seulat ja kohlimen pohjat, helpottaa se todellakin koneen puhdistamista ja pesemistä. Myös viljasäiliö on helppo puhdistaa, ainoastaan suljetun tyhjennyksen järjestelmässä, viimeisen kulmavaihteen jälkeen on hieman haastavaa, mutta nopea tyhjennysnopeus korvaa sen.

Roger vertailee nykyistä puimuriaan edellisiin malleihin, niin ohjaamon hiljaisuus nousee kirkkaasti esiin. Ohjaamossa, Comvision kosketusnäytöstä, on helppo säätää konetta ja muutenkin kaikki hallintalaitteet istuvat hyvin käteen.

Yhteistyö AGCO Suomen kanssa ja tehtaan kanssa on toiminut hyvin. Vaasan myyntipisteeltä saa asianmukaista palvelua, kun on tarvetta. Puimuritehtaalta saa kiinni ihmisiä ja siellä kuunnella tuotekehitys palautetta tai jos on tekniselle tuelle tarvetta, kuten varaosien suhteen. Huollot hoidetaan AGCO:n huollon kanssa. Varaosa toimitukset puintiaikana toimii hyvin Sampo ja AGCO järjestämän yö linjan kautta, jos on akuuttia tarvetta. Osat on saatavilla seuraavana aamuna.

Lopuksi Roger toteaa että, ”Arvostamme että Sampo on kotimainen, ihan niin kuin Suomalainen viljeliä arvostaa, kun ostetaan ja käytetään kotimaisia elintarvikkeita. Niin miksei sitten viljelijät tukisi kotimaista konetuotantoa? Niin meidän mielestämme pitää tehdä.

keyboard_backspace Takaisin