15.12.2021

Tehokasta puimista hiljaisessa ohjaamossa

Maanviljelijä Perttu Pohjala kiittelee Sampo COMIA C8 leikkuupuimurin äänieristettyä ohjaamoa sekä reilun kokoista viljasäiliötä. Suomen sääolosuhteissa tärkeä ominaisuus on puimurin helppo puhdistettavuus

Punkalaitumelaisen maanviljelijän Perttu Pohjalan ei ole tarvinnut miettiä, mitä hän alkaisi tehdä työkseen aikuisena. Pohjalan kotona on aina viljelty maata.

– Se tuli ihan luonnostaan, että minä jatkan tilaa, Pohjala kertoo.

Tällä hetkellä hän hoitaa kasviviljelytilaa pääasiassa yksin, mutta välillä viljelytöissä apuna on myös tilan emäntä.
Pohjala on huomannut, että usein keskusteluissa unohtuu, kuinka kotimainen ruoka on lähellä tuotettua. Hänen tilallaan viljellään eri viljalajeja sekä lisäksi valkuaiskasveja, jotka parantavat maan kasvukuntoa.
– Viljelemme rapsia, härkäpapuja ja hernettä mahdollisuuksien mukaan, Pohjala luettelee seisoessaan rapsipellolla leikkuupuimurinsa COMIA C8 vieressä.

Työn määrä vaihtelee eri vuodenaikoina

Maanviljelijän työpäivät ovat erilaisia ja vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Keväällä aletaan valmistautua kylvöihin.
– Kylvön aikoihin on kiirettä ja kesä menee yleensä aika äkkiä.
Puintiaikana loppukesästä syksyyn on enemmän työtä, työn huippuja, kuten Pohjala sanoo. Talvella maanviljelijän on mahdollisuus ottaa vähän rennommin. Pohjala kuvailee työtään monipuoliseksi. Hän pitää kyntämisestä ja kasvien kasvamisen sekä kesän kulun seuraamisesta. Kesän ja puintiajan jälkeen viljat myydään eri keskusliikkeisiin.
– Ihan viljakauppaan ja sitten osa menee lähialueiden kotieläintiloille rehuviljaksi.

Esittelyssä COMIA C8 leikkuupuimuri

Vaikka maanviljelijä vastaa tilastaan yksin, pelkkää yksin puurtamista työ ei ole. Nykyään tehdään naapuriviljelijöiden kanssa paljon yhteistyötä. Pohjala kertoo, että hänellä on käytössään monipuolinen kalusto työn tekemiseen ja sitä käytetään tilanteen mukaan. Hän vertaa nykyistä COMIA C8 leikkuupuimuriaan aiempaan, Sampo 2065 leikkuupuimuriin. Hän kiittelee COMIA C 8 puimuria äänieristetystä, todella hiljaisesta hytistä sekä kahdesta puintikelasta.


– Toisen kelan huomaa tässä rapsin puinnissa, kun tavara menee paljon paremmin läpi.
Maanviljelijä kehuu myös COMIA C8:n suurta viljasäiliötä. Se tuo enemmän puintitehoa.
– Varsinkin, kun nykyään viljellään aika paljon kauraa, niin säiliö on aina täynnä, jos on hyvä vuosi.
COMIA C8 viljasäiliön tyhjennys käy nopeasti ja onnistuu korkealaitaisiinkin peräkärryihin.

Sampo Rosenlew ja AGCO Suomi maanviljelijän apuna

Pohjala kehuu COMIA C8:n käytettävyyttä. Esimerkiksi joystick on hyvin käteen istuva.
Kokonaisuudessaan puimuri on kompakti paketti suomalaisille pelloille.
– Parhaita puolia Sampo Rosenlewin puimureissa on kotimainen kone, tuttu tekniikka ja se, että paino on sopiva suomalaisille pelloille. Lisäksi AGCO Suomella on hyvä edustus, huolto toimii ja osat ovat lähellä. Tarvittaessa saadaan nopeasti tehtyä huoltotoimenpiteitä.

Pari viime vuotta ovat olleet Suomessa maanviljelijälle säiden puolesta haastavia. Silloin on tärkeää, että puimaan pääsee heti, kun sade on loppunut. Hommien nopeaksi jatkumiseksi, koneen helppo puhdistettavuus on osoittautunut COMIAN C8:n tärkeäksi ominaisuudeksi.

keyboard_backspace Takaisin